Klachten aan de spijsvertering en door de spijsvertering

 

Heb jij regelmatig het gevoel dat hoe gezond je ook eet, je er niet in slaagt je doel te bereiken. Je eet gezond, maar je voelt jezelf niet zo. Je eet minder calorieën maar het afvallen wil niet lukken zoals jij dat graag zou willen. Of wil je juist op gewicht blijven of aankomen en dat is een hele kunst ondanks je veel voeding tot je neemt. Heb je veel hongergevoel of geen eetlust. Een wisselende ontlasting en buikklachten. Of voedselintoleranties en laat je deze voeding weg. Voelde je je de eerste periode hierdoor beter, maar toch keren de klachten terug. De klachten kunnen in eerste instantie in een bepaald seizoen van het jaar tot uiting komen en later zijn ze vaker of zelfs altijd aanwezig.

 

Welke klachten herken jij bij jezelf of je kind? Ze komen op elke leeftijd voor. 

 • Obstipatie, constipatie, verstopping
 • Diarree
 • Opgezette buik
 • Gasvorming
 • Boeren
 • Winden
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Borrelende geluiden in je buik
 • Maagzuur
 • Uit je mond ruiken
 • Eten zakt niet
 • Voedselintolerantie

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord over het tellen van calorieën en de schijf van vijf. Houdt het je wel eens bezig hoe je je cholesterol kunt verlagen, op gewicht kunt blijven of dat je af wilt vallen. Weet jij hoeveel of hoe weinig koolhydraten, melkproducten, gluten, suikers, nachtschaden zoals tomaten en paprika goed voor jou is om te eten? Vaak krijg ik hier vragen over in mijn praktijk.

 

Ayurveda is weten wat jouw spijsvertering nodig heeft

 

In de Ayurvedische geneeskunde bekijken we welke voeding geschikt is voor jouw spijsvertering. Welke voedingsmiddelen kun je veel nuttigen en hebben een positieve uitwerking in jouw vertering en jouw lichaam en geest en welke kun je beter zo min mogelijk nemen, omdat deze jouw spijsvertering verstoren. Misschien is het volgende een mooi voorbeeld ter verduidelijking. De ene plant geef je zure grond, de andere juist zandgrond of kleigrond, veel humus of weinig humus. Geef je een plant die zandgrond nodig heeft kleigrond gaat deze dit laten zien in bijvoorbeeld zijn groei en kleur. Dit klinkt gewoon toch! Maar hoe is dit dan bij jou als mens?

 

Wat heeft effect op onze spijsvertering in de voeding, kruiden en specerijen?

Voeding bevat smaken en eigenschappen die invloed uitoefenen op de spijsvertering. Elk voedingsmiddel, kruid en specerij bevat een verschillende combinatie van de smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Voeding heeft daarbij een verkoelend, een verwarmend, verdrogend en bijvoorbeeld een voedend effect. Door de juiste smaken en eigenschappen in jouw voeding, kruiden en specerijen in te zetten, kun je jouw vertering zo optimaal mogelijk laten draaien.

 

Wat ervaar jij in jouw dagelijks leven?

 • Chronische klachten
 • Pijn of spierpijn
 • Geen energie, moe en futloos
 • Weinig weerstand
 • Niet meer uit eten gaan en onzekerheid buiten de deur te zijn
 • Moeilijk met huishoudelijke bezigheden, sporten, verzuring in de benen en armen
 • Vies zijn van jezelf of je omgeving, vaak handen wassen of veel douchen
 • Overgewicht of ondergewicht

 

 

De kracht van je spijsvertering?

 

Is het je wel eens opgevallen dat je dan elke dag naar de toilet kunt en dan een dag of zelfs dagen niet. Een wisselende, een te snelle of een te trage spijsvertering zegt veel over jouw (preventieve) gezondheid. Er zijn veel organen betrokken bij de spijsvertering en het begint al bij het zien, koken en ruiken van voeding. Hierdoor wordt de vertering al in gang gezet. De mond met haar speekselklieren, de slokdarm, de maag, twaalfvingerige darm, dunne darm, galblaas, alvleesklier, lever, dikke darm, endeldarm en de anus zijn allemaal essentieel in het verteringsproces. Het is dus belangrijk om erachter te komen welk spijsverteringsvuur van welk orgaan niet voldoende, onregelmatig of juist te veel functioneert. Draait je spijsvertering optimaal, dan zullen je afvalstoffen goed het lichaam verlaten en reinigt het zichzelf.

Wist je dat wat er in je hoofd speelt, positieve en minder fijne gedachten, van invloed kunnen zijn op je spijsvertering en wat er zich in je vertering afspeelt van invloed is op je gevoelens en gedachten?  Het is een verbinding die niet los van elkaar gezien kan worden. De tijd nemen voor jouw intakeconsult vinden wij daarom ook erg belangrijk! 

 

Wat wil jij graag?

Neem vrijblijvend contact met ons op. 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ik had al 20 jaar aangezichtspijn

Na bijna 20 jaar terugkerende aangezichtspijn van matige klachten tot het niet meer kunnen eten en drinken ben ik in de winter van 2017 bij Marieke terecht gekomen. Na een uitgebreide vragenlijst tijdens ons gesprek, kwam ze tot de conclusie dat mijn aangezichtspijn zeer waarschijnlijk door mijn kaken en spieren veroorzaakt werd. Ze stelde voor samen met mij naar de neurochirurg te gaan en de bevindingen voor te leggen. Het multidisciplinaire behandeltraject wat volgde, heeft me geholpen in het bewust worden van de achterliggende oorzaak van mijn aangezichtspijn. In de winter van 2018 was mijn aangezichtspijn al veel verminderd en tijdens de winter van 2019 heb ik geen aangezichtspijn gehad.       

De constipatie bij mijn dochter is opgelost met de juiste voeding

Onze dochter heeft al jaren last van een moeilijke stoelgang. Zij hoefde maar één keer in de vier tot tien dagen naar het toilet. Na het aanpassen van het voedingspatroon door Marieke, kan zij nu iedere dag naar het toilet! En dat resultaat hadden we al na vijf dagen bereikt. Wie had dat ooit kunnen bedenken?!  Het aanpassen van het eetpatroon was vrij gemakkelijk. In de supermarkt is het de eerste paar keren goed zoeken naar wat er wel en niet gegeten mag worden. Marieke geeft hierin ook goed advies. Een leuke bijkomstigheid van deze behandeling is, dat je nieuwe smaken gaat ontdekken. Je wordt creatiever in de keuken. Een blij verraste moeder

Ik kreeg na het verwijderen van mijn galblaas problemen met mijn spijsvertering

Nadat mijn galblaas is verwijderd kreeg ik last van diarree. Ik wilde als ik buiten de deur ging altijd graag weten waar ik het snelst een toilet kon bereiken. Na de eerste weken het advies van supplementen en voeding van Marieke te hebben toegepast, heb ik al voor driekwart van de ontlastingen geen diarree meer gehad. Ik had niet gedacht dat deze verbetering zo snel kon komen, omdat ik hier al jaren mee rondloop. 

Ik heb Diabetes type 2

Door mijn Diabetes voel ik niet goed wanneer ik mijn voeten kapot loop. Ik had al 9 maanden een open teen. Ik hoorde van Marieke dat er een Ayurvedische behandeling voor is. Door het gebruik van deze supplementen verbeterde ze het metabolisme in mijn weefsels en herstelde mijn teen binnen twee maanden. Ook kwam ik erachter dat mijn bloedsuiker schommeld vanwege stress op mijn werk. Mijn teen is genezen, maar wat er vooral gebeurd is tijdens het behandeltraject...Ik ben bewust geworden van de bron van mijn spanning! Inmiddels ben ik van baan veranderd en dat heeft me goed gedaan.

Adresgegevens

Medic Vedic
Wilhelminastraat 19
5451 AR Mill
Tel.: 06-15056761
E-mail: marieke@medicvedic.nl
Website: www.medicvedic.nl

Contact

Klik hier om contact met Medic Vedic op te nemen.